Over Ons

Een creatieve broedplaats, dát is hoe Mariël Kampshoff (53) haar winkel Blend het liefst zou omschrijven. ‘Het  is mijn doel om Doetinchem met Blend een klein beetje mooier te maken.’

Blend zit verstopt in een prachtig pand aan de Gasthuisstraat 13. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat wij er nog nooit waren geweest. Shame on us, want wat is het een fantastische winkel. Planten en schilderijen worden afgewisseld met sieraden en schattige kopjes en hoekjes waar je kunt koffieleuten. In het midden van de winkel pronkt zelfs een auto. “Fantastisch he? Ik kan mijn ei helemaal kwijt in de winkel”, vertelt Mariël die zelf jarenlang heeft gewerkt als styliste voor diverse woonbladen.

Wie een rondje loopt door het pand komt al snel tot de ontdekking dat Blend veel meer is dan alleen een hippe winkel. “We hebben ook een bar waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie met een stuk appeltaart, een tuin waar live-bandjes optreden maar ook plekken waar we workshops geven. Zo kun je bijvoorbeeld met een styliste een moodboard maken, servies schilderen of je eigen glazen tuintje fabriceren. Het is een creatieve broedplaats voor iedereen.”

Een plek zoals we die in Doetinchem nog niet vaak hebben gezien. “Het is anders dan alle andere winkels in Doetinchem, dat klopt. Wat eigentijdser. Ik heb zelf jarenlang in het westen van het land gewoond en ik had deze winkel natuurlijk ook in Amsterdam kunnen openen, maar het leek mij juist een uitdaging om dat stadsgevoel naar Doetinchem te brengen. Zodat je even het gevoel krijgt alsof je in Amsterdam of Berlijn bent als je hier door het pand struint.”

Mariël hoopt met haar creatieve broedplaats tevens veel zelfstandigen aan te trekken. “Zelf heb ik zo’n plek heel erg gemist als zzp’er. Ik trok soms echt een week mijn joggingbroek niet uit. Echt vreselijk, als je erover nadenkt. Dát is ook de reden dat we op de eerste en tweede verdieping van dit pand werkplekken hebben gecreëerd zodat ondernemers buitenshuis kunnen werken op een inspirerende plek waar ze – hopelijk – energie van krijgen.”

“Er is nog veel werk aan de winkel, maar de eerste bureau’s zijn al verhuurd”, vervolgt Mariël. “Zo hebben we een fotograaf, vormgever en dj die vanuit hier hun werk doen, maar verkoopt Bernadette bijvoorbeeld ook haar kleding en verzorgt Imke hier de lunch. Het idee is ook om Blend samen met andere creatievelingen groot te maken. Ik hoop natuurlijk dat er in de toekomst nog véél meer mensen deel willen uitmaken van onze Blend-familie zodat we Doetinchem samen wat mooier maken

Aan het gevoel voor stijl ontbreekt het in ieder geval niet bij Blend. Als we buiten nog even een paar foto’s willen schieten om jullie een impressie te geven, komt de stylist in Mariël meteen naar boven. “Buiten? Laat mij dan eerst even de bar opruimen en de lampjes aandoen. Ziet er meteen veel gezelliger uit”, lacht ze terwijl ze achter de bar plaatsneemt. Als ik haar ondertussen vraag wat haar ultieme droom is, hoeft ze niet lang na te denken. “Dat het belletje van de deur hier zeven dagen per week rinkelt. Soms droom ik er al van, alleen nu moet die droom nog even werkelijkheid worden.”

Door; redactie ‘in de buurt doetinchem’